Skip to main content

Dit is Stormpolderdijk: OPEN HUIS

Als je over de Hollandsche IJssel komt aanrijden en vervolgens de brug over de Sliksloot pakt, zie je hem al staan, de gigantische hal op het voormalige EMK-terrein. Komende jaren zorgt de hal dat er veilig en met zo weinig mogelijk geuroverlast kan worden gewerkt door aannemer Dura Vermeer, die in opdracht van het Ministerie van IenW het voormalig EMK-terrein gaat saneren.

Op 12 april was het Open Huis voor medewerkers van IenW, Dura Vermeer, gemeente Krimpen aan den IJssel, provincie Zuid-Holland, DCMR, GGD Rotterdam-Rijnmond en andere partijen die betrokken zijn bij de voorbereidingen of bij de uitvoer van de sanering. Op 13 april was het Open Huis voor omwonenden. Beide dagen werden goed bezocht, het programma dat geboden werd, was hetzelfde. 


Na een ontvangst met koffie, thee en iets lekkers erbij konden de bezoekers vragen stellen aan specialisten op de informatiemarkt. Er waren bijvoorbeeld standhouders die vertelden over het gebruik van veiligheidsinstrumenten en kleding, over trisoplast dat gebruikt wordt voor de afdichting, over de klimaatbeheersing in de graafmachines, de speciale halve containers en onderzoekers van Deltares en KWR die uitleg gaven over het onderzoek naar PFAS. Iedereen was ingedeeld voor een rondleiding en na een plenair welkom kreeg iedere groep een rondleiding over het terrein en werd uitgelegd hoe de sanering nu precies gaat plaatsvinden. 


De rondleiding ging onder andere langs de waterzuivering, de laad- en loskade voor de containers en de luchtzuiveringsinstallatie. En niet te vergeten door de enorme hal waar de verschillende machines te zien waren. Bij elk onderdeel werd duidelijk dat zorgvuldig is nagegaan welke impact het heeft op veiligheid, omgevingsoverlast en milieu. Bezoekers aan het open huis waren onder de indruk van de omvang van het project; ‘Wat een werk zeg! Gigantisch!’, aldus een van de deelnemers aan de rondleiding.  


Rondom het hele terrein hangen e-noses, snuffelneuzen, die de luchtkwaliteit in de gaten houden. Bij de waterzuiveringsinstallatie, bij de laad- en loskade, waar straks volle containers op de boot wachten. ‘Maar ook op de boot met asielzoekers, die sinds kort in de Sliksloot ligt’, zegt Arthur van de Velde, een van de rondleiders. ‘We willen zo gezond en veilig mogelijk werken’.

Cees Maurits is namens Sweco aanwezig bij het Open Huis: ‘Je kunt zien dat er veel werk in de voorbereidingen heeft gezeten. Alles moet veilig, en met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Moet je nagaan, dat de machines die hier nu staan, minder geluid maken dan de omgeving. Als er een geluidsalarm afgaat, moeten ze eerst kijken of het niet de Brienenoordbrug is, of het vliegveld, want die maken dan waarschijnlijk meer geluid dan deze sanering’. 


De lucht in de hal wordt continu gezuiverd en dit zorgt dat mensen er op een redelijk normale manier kunnen werken, maar alles blijft continu gemonitord en bij een alarm heeft elke medewerker toegang tot schone lucht. ‘Het is niet alleen maar graven, zegt een enthousiaste Jasper Baas (projectleider Stormpolderdijk namens de gemeente Krimpen aan den IJssel), ‘Er zit ook een hele hightech kant aan deze sanering. Alles wordt in de gaten gehouden’. 


‍In die voorbereiding is de klankbordgroep meegenomen. Onder andere door hun input is de hal er gekomen. ‘Ziet er indrukwekkend uit he?’, zegt Brigitta Loos van de klankbordgroep, ‘Een sanering op deze schaal is echt uniek voor Nederland. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn als ze straks echt aan het werk gaan. Ik denk dat ze over 3 weken alweer een heleboel nieuwe inzichten rijker zijn’.
 


Voor sommige bezoekers mag de sanering nog wel wat sneller gaan. Op zaterdag is ondernemer Cees op het terrein, met zoon Cees junior. Hij vraagt Marco Endert bij de rondleiding wanneer er een stuk grond beschikbaar komt, ‘want de volgende generatie staat al klaar’. Ze willen uitbreiden. Het nieuwe bedrijventerrein is straks dan ook meer dan welkom. Er waren ook veel oudere bewoners die de verhalen van vroeger met ons deelden over het effect van teerlucht op de gezondheid, over de criminele lozingen en als jonge jongens zwemmen in de Hollandsche IJssel tussen dode vissen. De verhalen behoren gelukkig tot het verleden. Ze zijn onder de indruk van wat er staat en zijn blij dat er voor hun kleinkinderen een andere toekomst komt voor het terrein. 

Silvester Pastoor krijgt vanuit de groep die hij begeleidt veel vragen om te beantwoorden. Bijvoorbeeld over hoe lang het duurt om de hal te verplaatsen of over de locaties waar de vervuilde grond heen gaat. Geduldig gaat hij in op alle vragen die te maken hebben met de aanpak van de sanering. 


‘Het is leuk om al die vragen te kunnen beantwoorden. We vinden het belangrijk om omwonenden te laten zien wat hier gaat gebeuren. Het is hightech wat we hier gaan doen’. Volgende week starten we met een van de grootste en meest uitdagende bodemsaneringen van Nederland. “We gaan ervoor”, aldus Silvester Pastoor.